Alla inlägg den 16 juli 2011

Av nya-huset - 16 juli 2011 22:55

Vi kör på med lite mer tillbakablickar då.


Tidigare i veckan, eller redan på söndag var det väl, upptäckte jag att det satt skyddsplast kvar på ett garagefönster. Denna plast är numera omöjlig att avlägsna. Den bara smulas sönder och skrapar jag försiktigt bort den så går det fortfarande att ana bokstäverna i den underliggande färgen. Suck.

Tydligen kan jag vare sig engelska eller tyska, för antagligen står det något om att plasten ska tas bort. 

I vilket fall är det tur att det bara är ett fönster och det som syns minst.




 

Då blev jag lite orolig för plasten som sitter på garageporten, den har ju också suttit och bränt fast i solen rätt länge nu. Lika bra att riva bort den, vilket jag faktiskt länge tänkt göra.

Men det här gick faktiskt riktigt bra. Trots att jag låtit solen bränna på den i två år, samt att förra ägaren av denna port hade plasten på i ca 10 år.   


..

Sen har jag monterat ett takfönster.

Först lite avväxling av undertaket.



Sen såga upp själva hålet och skruva fast karmen. Isak tyckte det var roligt med ett stort hål i taket. Men inte ens från den långa trappstegen kan man ta sig ut, typiskt ...  

Sen vidtog en massa åtgärder för att täta mellan karm och underlagstak, tja en del moment gjordes innan karmen monterades.

Iom att vi har dubbla undertak skilda av ströläkt blev hela detta moment rätt krångligt. Kort sagt kan jag konstantera att ingen tillgänglig monteringsinstruktion passar detta fall.



Men till sist var allt på plats. Eller nja, än så länge är inte alla de utvändiga intäckningsplåtarna på plats, de går att montera först när takpannorna är på plats, så än så länge måste jag skydda några springor mot regn med plast.


Så här såg taket ut idag.

 

Av nya-huset - 16 juli 2011 08:15

I måndags rev jag halva dagen för att sen bygga upp igen.


Bakgrunden till detta syns på denna bild:


Den vänstra takpannan visar hur det är på väg att se ut, alltså som det var byggt hittills.

Ett långt mellanrum mellan takpanna och hängränna. Man ser bärläkt och ströläkt däremellan. Funktionsmässigt är det inget problem, men utseendet blir bedrövligt.


Efter lite grubblande över olika sätt att lösa det är jag inne på att höja underlagstaket med en kil och då kan jag komma såpass när som den högra pannan visar. Dvs drygt 3 cm mindre mellanrum.

OK, så får det bli, mycket merjobb, men annars kommer jag reta mig på det hela tiden sen.


 

OK, då sätter vi igång, först ska 21 st ströläkt kapas av ca 25 cm.

Tungan rätt i mun, jag får inte skada det vita underlagstaket, då är "det kört". Därför har jag klippt till en liten plåtbit som jag rundat och filat alla kanter mjuka på ena sidan på. Denna för jag in under läkten som skydd för underlagstaket. Tyvärr blir sågbladet som kostar 100 spänn väldigt snabbt slött när det går mot plåten.    Men det klarade sig till alla 21 läkt i alla fall.


Sen ska fotplåten lossas, ...försiktigt, försiktig, buckla inte plåten...

Ähhh det blev givetvis en del bucklor i alla fall, men bara på ovansidan där det inte syns. Det värsta får jag banka till lite försiktigt så inte underlagstaket skadas av uppstickande plåthörn och kanter.



Sen sågade jag 21 st träkilar, 25cm långa 3 cm höga, som jag satt fast på ströläkten under det vita underlagstaket med två långa smalryggade klammer på den tunna delan och kompletterade med en trallskruv på tjocka änden.

Sen spikade jag tillbaka fotplåten. Återanvände både spiken och spikhålen i plåten, nu passade jag på att föra fram fotplåten 5-10mm för att lättare komma åt att skruva rännkrokar så högt som möjligt.



Sen körde jag de 21 bitarna med 17mm ströläkt som jag kapade bort i bild nr2 i klyvsågen och tog ner dom till 9-10 mm tjocklek. Jag hade givetvis kunnat tagit nytt virke, men jag hade inte så här tunn läkt utan hade behövt klyva i vilket fall som helst, och nu fick jag en svartmålad ände klar direkt.

Så vek jag ner det vita underlagstaket och skruvade fast det under den tunna ströläkten.



Sen var det dags för den nedersta bärläkten, takfotsläkt kallad.

Denna målade jag svart då den kommer skymta under takpannorna. Jag drog dessutom in den några cm under pannorna av två anledningar.

1. Den syns mindre, svartmålningen är bra men gör inte läkten helt osynlig.

2. Jag drog in den så att det blev lite luftspringa mellan panna och läkt (pannan har lite "håligheter" en bit in), för jag tycker det känns aningens snålt med 9mm luftspalt där under läkten, det är viktigt att ev fukt under pannorna vädrar och torkas upp ganska snabbt så inte all läkt där rutnnar bort efter några år.



Och så här blev slutresultatet. Hängrännan kommer lite högre upp på högsta punkten, men ungefär så här på lägsta punten.


Puhhh, mycket jobb för 3 cm ...   

Ovido - Quiz & Flashcards